Jak uniemożliwić skontaktowanie się z Tobą? 90% ludzi nie zna tej sztuczki

Możesz użyć funkcję Apple Focus, aby inni użytkownicy iPhone'a wiedzieli, że używasz tryb Nie przeszkadzać. Na dodatek, oferuje także możliwość powiadomienia ich o Twoim trybie.

Funkcja „Nie przeszkadzać” staje się coraz bardziej popularna. Zaletą jest jej przydatność na urządzeniach takich jak iPhone czy iPad. Gdy funkcja ta jest włączona, Twój iPhone lub iPad nie będzie generował powiadomienia o połączeniach, wiadomościach lub innych rzeczy które mogą Ci przeszkadzać. Jest ono idealnym wyborem dla tych, którzy chcieliby skupić się niezakłóconym snem, pójściem do kina, lub prowadzeniem auta, pracą i wieloma innymi czynnościami, podczas których nie chcą być przeszkadzani – pisze makeuseof.com .

Od czasu wydania iOS 15, inni użytkownicy iPhone'a mają opcję „Powiadom mimo to”, nawet jeśli korzystasz z trybu Nie przeszkadzać. Mogą pisać do Ciebie wiadomości za pomocą iMessage. Dla niektórych może to być szczególnie pomocne, ponieważ masz okazję dowiedzieć się, czy dzieje się coś ważnego. Dla innych otrzymywanie wiadomości może być tylko niepotrzebnie denerwujące, szczególnie gdy są zajęci i nie chcą, aby im przeszkadzano.

Jeśli chcesz wyłączyć tę funkcję i upewnić się, że nikt nie może się z Tobą skontaktować podczas korzystania z trybu „Nie przeszkadzać”, oferujemy sposób, aby to zrobić. 

Krok 1: Otwórz ustawienie „Fokus”

Jeśli chcesz wyłączyć tę funkcję, musisz najpierw przejść do menu Ustawienia i wybrać sekcję „Focus”. To właśnie ta funkcja jest w stanie kontrolować swoje ustawienia Nie przeszkadzać - w tym własne ustawienia snu i pracy. Dodatkowo możesz ustawić go tak, aby aktywował tryb „Nie przeszkadzać” podczas jazdy.

W tej sekcji powinieneś mieć możliwość indywidualnego dostosowania każdego trybu. Jeśli na razie nie ustawiłeś poszczególnych trybów, możesz je ustawić później.

Podobają Ci się nasza artykuły? Zarejestruj się, a prześlemy Ci najnowsze porady, wskazówki i informacje firmy Apple co miesiąc, drogą mailową. 

#odber#

Krok 2: Wyłącz „Focus”

Gdy wyświetlą się wszystkie tryby „Focus”, możesz dotknąć żądanego ustawienia i przewinąć w dół do „Focus Status”. Ta funkcja, lub stan ostrzega innych użytkowników iPhone'a, że aktualnie masz ciche powiadomienia. Daje im więc możliwość ostrzeżenia Cię.

Jeśli chcesz wyłączyć „Status Focus”, po prostu zmień to ustawienie. Po jego wyłączeniu, inni użytkownicy iPhone'a nie powinni  widzieć, czy Twoje powiadomienia są wyciszone czy nie. Ponadto nie będą mogli Cię powiadomić nawet kiedy używasz tryb „Nie przeszkadzać”.

Czy należy wyłączyć „Status Focus”?

Ponieważ włączasz tryb „Nie przeszkadzać”, gdy jesteś zajęty, najprawdopodobniej oznacza to, że nie chcesz w tym czasie otrzymywać powiadomienia. Jednak użytkownicy iPhone'a nadal mają możliwość skontaktowania się z Tobą i może to wywołać niechcianą odpowiedź. Na przykład będziesz zaniepokojony, a nawet obudzić się, jeśli śpisz.

Co ciekawe, ta funkcja przydaje się również w sytuacji awaryjnej. Ale fakt,  że niektórzy są w stanie ją nadużywać w chwilach kiedy niepowinni. Dlatego, jeśli obawiasz się tego, możesz bezpiecznie ją wyłączyć.

Warto wspomnieć, że zawsze możesz zezwolić na powiadomienia od określonych osób w nagłych wypadkach, nawet jeśli masz wyłączoną funkcję „Status ostrości”. Możesz łatwo zablokować wszystkich i pozostawić tylko osoby, którym ufasz.

W ten sposób nie przegapisz niczego ważnego i nadal unikniesz niechcianych rozproszeń.

Każdy z nas lubi prywatność. Jest to również ważne, jeśli chodzi o świat cyfrowy. Ochrona prywatności Webcam Cover została specjalnie zaprojektowana, aby zapewnić Ci bezpieczeństwo i prywatność, których potrzebujesz w dzisiejszej erze cyfrowej. Dowiedz się więcej pod tym linkiem .

Zamów słuchawki AirPods w świetnej cenie.

Bądź na bieżąco! Słuchawki AirPods w świetnej cenie czekają właśnie na Ciebie

 

Please log in again

We are sorry for interrupting your flow. Your CSRF token is probably not valid anymore. To keep your e-shop secure, we need you to log in again.

Thank you for your understanding.

Zaloguj sie