iPhone: Jak sprawdzić, które aplikacje korzystają z Precise Location Tracking i jak je wyłączyć

Domyślnie wiele aplikacji na iOS pyta o zgodę na dokładne śledzenie lokalizacji użytkownika przy pierwszym otwarciu. Łatwo jest zapomnieć, ilu lub konkretnie którym aplikacjom udzielono zgody. Oto jak wyłączyć precyzyjne śledzenie lokalizacji przez iPhone'a.

Główne opcje, jakie pojawiają się w oknie dialogowym śledzenia lokalizacji przy pierwszym otwarciu aplikacji, to "Włącz raz", "Włącz podczas korzystania z aplikacji" i "Nie włączaj".

Łatwo przeoczyć, że w lewym górnym rogu znajduje się opcja "Exact: On". Jest to właściwie przycisk, który pozwala zdecydować, czy chcesz zachować precyzyjne śledzenie włączone domyślnie, czy też zmienić je na korzystanie z przybliżonej lokalizacji.

Różnica polega na tym, że śledzenie precyzyjne może być tak dokładne, jak na przykład konkretny dom lub budynek, w którym się znajdujesz (z dokładnością do kilku stóp), a przybliżona lokalizacja iPhone'a pokazuje ogólnie, w jakim mieście się znajdujesz (z dokładnością do kilku mil).

Czy wiesz, że w Innocent możesz zamówić najnowsze produkty Apple w najlepszych cenach na rynku ? Możesz kupić Apple AirPods z 24% zniżką, Apple AirPods Pro z 20% zniżką oraz AppleWatch 7 z ponad 19% zniżką . Nie zapomnij dodać do koszyka akcesoriów Apple w najniższych cenach . Do oferty dołączyliśmy również słuchawki Beats w TOP cenach . Posiadamy je w magazynie i dostarczamy w ciągu 24 godzin. 

 Oto jak Apple opisuje tę funkcję: "Pozwala ona aplikacjom korzystać z określonej lokalizacji użytkownika. Gdy jest wyłączona, aplikacje mogą określać tylko Twoją przybliżoną lokalizację".

Jak wyłączyć śledzenie dokładnej lokalizacji iPhone'a dla aplikacji

Uwaga: Niektóre aplikacje mogą nie działać zgodnie z przeznaczeniem bez włączonego Precise Location Tracking.

Podobają Ci się nasza artykuły? Zarejestruj się, a prześlemy Ci najnowsze porady, wskazówki i informacje firmy Apple co miesiąc, drogą mailową. 

#odber#

Przejdź do Ustawień na iPhonie
Przesuń palcem w dół i wybierz Prywatność i bezpieczeństwo
Stuknij Usługi lokalizacyjne u góry
Wybierz aplikację z listy, aby sprawdzić, czy używa ona Twojej precyzyjnej lokalizacji
Odszukaj przełącznik obok Precyzyjnej lokalizacji na dole i stuknij go, aby go wyłączyć
Oto jak wygląda wyłączenie precyzyjnego śledzenia lokalizacji iPhone'a:

Pamiętaj, że po wyłączeniu Dokładnego śledzenia aplikacje nadal mogą śledzić Twoją lokalizację, ale już nie tak dokładnie. Aby całkowicie wyłączyć śledzenie aplikacji, wybierz u góry opcję "Nigdy".